Кошница
Няма добавени продукти.
Navigation
Архив
RSS

Блог

Български учени - с охлюви срещу туморите и стареенето

Овациите в днешното предаване на „Искрено и лично”, бяха за доц. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН. Заедно с екипа си, в който участват млади и талантливи хора, тя вече над 20 години изследва свойствата на българските градински и морски охлюви и по-точно тяхната слуз.

Оказва се, че лечебните свойства на охлювите предлагат необятни възможности за изработването на различни лекарства и козметични продукти срещу туморни клетки. 

Изследователите са успели да изолират и екстракт от слузта на животинката с високо съдържание на колаген, еластин, алантоин и прочие, който не само подмладява кожата, но и възстановяват белези и рани. Създаден е гел за рани и сапун от охлюви. Неговата, рядко срещана, синя кръв съдържа хемоцианин – вещество с много добър антитуморен ефект.

Специални гости в предаването бяха и проф. Йозеф Ван Бимен от Белгия, с когото доц. Долашка работи по европейски проекти, д-р Александър Долашки, защитил докторантура в Германия, който развива научна дейност с финансовата подкрепа на НАТО, Весислава Танчева – експерт по маркетинг и медии.

Въпреки кризата и по-трудното реализиране на проекти в България, доц. Долашка получава огромна подкрепа от проф. Ван Бимен. За нея най-голямата мотивация са младите хора, с които работи.

Докторантите на доц. Долашка, които също присъстваха в студиото, защитиха позицията, че ще търсят своята реализация в България. Благодарение на подкрепата, която им оказва и полето за изява, което им е предоставено, младите хора предпочитат страната ни, пред възможността за реализация в чужбина. Според тях, ако си упорит, бориш се и вярваш в мечтите си, те могат да станат реалност.

Заради своята отдаденост, изследователски постижения и работата ? в посока на това да задържи в България младите и способни хора, доц. Долашка бе удостоена със златна брошка „Овация”, поднесена специално от водещата на предаването „Искрено и лично”.